Prietena de nadejde a Siriei si a sangerosului Assad,prietena Iranului si a Hizbullah,prietena Hamas si a fundatiei teroriste IHH,mai recent dupa vizita din Egipt ,Tunis si Libia, prietena Muslim Brothers si Al Qaida .....
Turcia elegantului Pasa Erdogan, vrea sa scape de amintirea neislamica a mareluiAtaturk,vrea sa lichideze opozitia si sa-si extinda tentaculele in afara.
Daca nu in Europa unde a esuat lamentabil,tinuta la poarta ca o ruda saraca, macar in Orientul Mijlociu.
Erdogan Pasa nu mai vrea sa fie intrebat de Armeni,de Kurzi si de greci, carora le-a "imprumutat " putin din pamantul stramosesc si din vestigile religioase.Turcia a uitat ca podul peste Bosfor are un cap pe pamanat grecesc.Turcia uita ca Sfanta biserica Sofia la care i-a lipit 4 minarete si icoanele cu ipsos este nu simbolul ei ci al leaganului crestinismului
In tara Erdogan Pasa nu mai vrea generali,ziaristi in opozitie,politicieni in opozitie si nici-o bariera in calea partidului sau islamist.
Erdogan Pasa a crezut ca daca nu-si lasa barba si se va imbraca la costum,va fenta lumea....
Si totusi inca se mai poate demonstra in Turcia pentru drepturile omului:
Peste 400 de persoane, inclusiv ziaristi, academicieni, politicieni si ofiteri de rezerva si militari, au fost arestati in cadrul anchetei, despre care multi analisti au afirmat ca este doar o campanie masiva dusa de actualul guvern turc, in incercarea de a strivi dizidenta turca.
Cu toate acestea, la aproape patru ani de la aceste evenimente, nu au existat condamnari, iar ancheta in curs de desfasurare pare sa se fi transformat intr-o campanie de a reduce la tacere mass-media critice si opozitia.
In plus, atitudinea guvernului de tipul 'ori esti cu noi, ori impotriva noastra' a creat un sentiment palpabil de represiune in presa, in special in conditiile in care mass-media si interesele de afaceri sunt strans legate. Dogan, principalul trust de presa critic la adersa guvernului, a fost amendat in 2009 cu amenzi care s-au ridicat la 4,8 miliarde de lire (3,5 miliarde de dolari), dupa o discuta cu guvernul cu privire la niste acuzatii de coruptie care ii vizau pe membrii ai partidului lui Erdogran.
Politica externa a Turciei,agresiva,aroganta,arata nostalgiile otomane ale Ankarei.
Totusi Turcia înţelege importanţa relatiilor sale cu Occidentul, caci durează secole pentru a stabili relatii si cateva minute pentru a le distruge.
Dilema nu este usoara. Inperiu otoman ca noua putere mondiala, sau doar un stat cuminte intre cele 200 si ceva de la ONU.Holocaustul Armean,decimarea Kurzilor,distrugerea libertatilor populatiei emancipate de daramarea barierelor religioase nefaste,se vor uita.
Comunitatea internationala se misca greu,uita repede si nu invata nimic.
Slaba,dezlanata,incapabila,pierduta intre declaratiile penibile ale diverselor drepturi ale celor rai uitand ca si bunii au drepturi,Europa se va trezi curand exact ca sfanta Sofia.
Cu 4 minarete infipte ca 4 pumnale intre coaste
Viorica, un articol de tinuta si care vizeaza la tinta.
RăspundețiȘtergereMai nou, in timpul scurt de cand Erdogan a intrat in delir imperial, pozitia sa a ajuns sa fie apreciata in Occident ca fiind mai periculoasa pentru pacea lumii la nivel imediat decat a lui Ahmadinejad.
Occidentalii se misca intr-adevar greu, dar vecinii direct amenintati - Israelul, Ciprul si implicit Grecia stiu aceasta mai de mult si concret.
Daca e sa exprim impresia pe care Erdogan mi-o face prin comportarea sa si la aparitiile sale publice, as zice ca aduce binisor cu Hitler...
Daca cineva crede ca situatia economica buna a Turciei fata de tarile musulmane extrem de sarace si inapoiate se datoreaza lui Erdogan se inseala sau ne inseala.
RăspundețiȘtergerePraf in ochi..
Dezvoltarea dureaza ani,se intinde pe zeci de ani.
Exista planificare,exista executie si exista rezultate.Daca era -de exemplu un partid Kurd la conducere.meritul era al lui? dupa numai cativa ani ?
Nicidecum.
Ataturk a adus Turcia pe linia de plutire si a inscrs-o intre tarile civilizate.
Deschiderea Turciei spre occident milioanele de turci care lucreaza in euripa,banii trimisi in visterie sub diverse forme.relatii comerciale largi si avantajoase, scutiri de dobanzi mari la imprunuturi au au facut restul.
Ca si la o mostenire:
Erdogan este de laudat ca nu a risipit mosteenirea dar nu ca el ar fi autorul valorii ei.
alea 4 minarete nu ma deranjeaza precum ce au facut cu interiorul, mozaicurile acelea superbe pe care le-au acoperit, aia a fost intr-adevar o crima. Totusi, e bine ca au realizat, chiar si atat de tarziu, greseala savarsita si incearca acum sa stearga varul si versetele coranice si toate adaugirile, ca sa restaureze biserica asa cum era ea, doar e un monument bizantin.
RăspundețiȘtergereErdogan imi da senzatia ca e intr-o permanenta campanie electorala, are un discurs extrem de populist.
Alexandra,
RăspundețiȘtergerecrezi ca Helvetia a fost deranjata de 20 de minarete ici -colo ?
nu,a fost principiul,se poate face locas de rugaciune fara minarete,toata lumea are azi ceas,telefon celular sa stie ora rugaciunii.
Faptul ca se amenajeaza in interior Sfanta Sofia,este pur propagandistic si benefic pentru turism.Daca iubesc dreptatea, sa refaca intreg edificiul,fara minarete si atunci,da, ii cred ca sunt de buna credinta.
Pana atunci nu sunt dispusa sa cedez si sa ii iert nici un milimetru.
Viorica, nu-ti dau dreptate. Minaretul face parte din arhitectura lacaselor de cult islamice, nu poti cere eliminarea lui. E ca si cum ai cere ca bisericile ortodoxe sa fie fara turle, fara cupola, deci sa nu mai respecte canoanele, doar pentru ca i se scoala (ma scuzi) unuia din consilul local al unui oras. Nu stiu exact care-i situatia din Elevetia, cati musulmani sunt, insa din moment ce le-au dat voie sa-si ridice moschei, inseamna ca ar fi trebuit sa accepte si minaretul. In cazul bisericilor, cel putin ortodoxe, exista niste reguli (canoane) bine precizate care iti permit si o variatie, insa baza e “lege”. Probabil si arhitectura ecleziala musulmana are canoane similare privitoare la structurarea spatiului.
RăspundețiȘtergereM-ar deranja, totusi, sa ma trezeasca la 6 dimineata sau cand e prima rugaciune a lor, aici trebuie sa-i respecte si pe ceilalti, daca sunt minoritari. Nici clopotele nu le trage nimeni dimineata, numai seara, inainte de vecernie. Minaretul sa ramana, ca e specific musulman, asa cum si clopotnita s-a pastrat la noi, desi de multe ori clopotul e pus la difuzor, nu se mai trag clopotele in mod clasic.
RăspundețiȘtergereAparent ai toata dreptatea.Logic si uman asa este.Doar ca fiecare lucru este untegrat uin peisajul lui si fiecare majoritate are dreptul sa-si apere peisajul.
RăspundețiȘtergereDar grija ca nu cumva sa lezeze pe x,pe Y si pe z,ii aduce in situaytia pe cei ce primesc minoritati la ei sa-si lezeze proprii locuitori.
MUlt mmai mare este grija de drepturile minotare,fie din frica de tulburari si probleme fie din demagogie fie din prostie.
Azi un deget maine mana toata poimeine ti-o taie de tot..
Cu referire la minoritaile arabe,musulmane in general,venite cu mentalitati tribale,cu educatie nedemocratica,nesupusi,needucati si ne aliniati regulilor sociale si juridice ale statelor europene sau pe continentul american
(Marea majoritate,ca sa nu generalizez.fiti corecti si "priviti adevarul in ochi" cum spunea cineva)
ca aduce binisor cu Hitler...
RăspundețiȘtergereHitler nu inseamna un tip rau cu carare si mustacioara mica,agitat si incoerent,agresiv si las,Hitler este deja o mentalitate,un brand din nefericire si sunt destui care ii calca pe nume.
Exista comisii de estetica, exista comisii de autorizari, nu cred ca in Elvetia au indraznit sa-si ridice moschei fara a avea autorizatie de constructie. Daca acea solutie era neintegrata in peisajul urban ar fi respins-o, ma gandesc. Faci o moschee in centrul istoric, atunci trebuie sa gasesti o solutie favorabila ca sa o inserezi intre cladirile acelea de patrimoniu, sa fie o arhitectura de calitate. N-au ce sa faca locuitorii, daca cultul musulman e recunoscut in mod oficial, statul nu poate discrimina un cult. Pot doar sa dea o lege care sa spuna ca pentru fiecare moschee sau lacas de cult in general e nevoie de un anumit nr. de credinciosi, biserica sa aiba o arie de acoperire, doar nu ridici moschei asa cum faci site-uri islamice , pe care activeaza aceeasi mana de oameni (vezi islamulazi,rasarit, islamichost etc). Trebuie sa existe necesitate, sa-si justifice oportunitatea ridicarii acelei moschei pentru oras. Nu inaltam moschei doar pentru ca ne dau sauditii bani sa islamizam lumea.
RăspundețiȘtergereAsta cu "azi le intinzi o mana, maine ti-o taie" e adevarat. Uita-te la situatia de la noi, la UDMR :) le dai drepturi, acum vor segregare, autonomie etc.
RăspundețiȘtergereElevetia poate sa-si inaspreasca conditiile de acordare a rezidentei pe teritoriul ei. Uite, eu nu le-as permite sa construiasca lacase de cult, daca nu-s cetateni elvetieni, doar biserica (sau moscheea) e permanenta, rezidenta temporara. Cat priveste neintegrarea minoritatii musulmane emigrante iti dau dreptate, cel putin in Franta situatia e tragica.
Cetatenii au dreptul sa-si inalte lacase, rezidentii temporari nu, insa au dreptul sa se adune in imobile inchiriate (achizitionate) temporar, pe durata rezidentei lor in tara respectiva.
RăspundețiȘtergereAlexandra la noi in 2 saptamani au aparut 10 cruci mari de 20 metri din marmura alba la marginea unor drumuri. Se zice ca nu stiu ce calugar de la muntele Athos le-a construit...!!
RăspundețiȘtergerePrinde hotul scoate-i ochii.In timp ce noi vorbim civilizat in spiritul dreptului la practicarea confesiunii,dreptului la expresie,integrarii si bunei intelegeri,o noua moschee a aparut undeva in lume....Nu conteaza daca legal,nu conteaza daca cu minarete sau fara.Caci este doar o demonstratie de forta religiei,iar cine nu vede si nu simte amenintarea din ea va avea ce regreta mai tarziu.
Alexandra
Viorica,de ce crezi ca agresivitatea americana verbala si in fapte este mai suportabila decat cea turceasca ?
RăspundețiȘtergereDe ce crezi ca este mai mare pericolul pentru omenire al dorintei de putere a turcilor fata de al americanilor,sau englezilor ??
Pentru Marinescu.
RăspundețiȘtergereNu cred ca in cazul american, manifestarile politicii externe americane pot fi denumite agresivitate. La urma urmei americanii, chiar daca-si servesc propriile interese, nu fac decat sa protejeze lumea libera, mai precis lumea civilizata, de valul agresiv al terorismului promovat de extremisti islamici de toate nivelele.
Nu stiu cum ar rezista lumea civilizata altfel.
In ultima vreme Turcia si-a aratat coltii, basculand cu totul in tabara acelei lumi agresive in expansiune.
Trebuie sa decidem de ce parte ne gasim. Nu e loc de expectativa si de contemplare pasiva. Cei care-si rezerva luxul de a ramane pasivi, pot fi vazuti deja pierzandu-si identitatea in cateva din tarile vest-europene...