sâmbătă, 3 septembrie 2011

Convertirea -sau mai pe romaneste : "Sac intors"

Recunosc ca sunt impotriva oricarei convertiri.
De ce ?
Simplu.
Pentru ca nu trebuie crezut in altceva in afara de capul,mainile si picioarele noastre,regulile naturii,care recunosc parte sunt inca o enigma,dar in nici-un caz nu sunt "confectionate" de cineva acolo sus.
Ca sa nu generalizez,sunt situatii in care o puternica si sincera dorinta interioara,personala,
determina anumite persoane sa imbratiseze o religie,sau o alta religie.

Este convertirea un fenomen politic? social ? economic ? neurologic ? religios ?
Este convertirea un fenomen de suprafata,sau este un fenomen profund?
Este urmarea unei semn divin sau a unei tulburari nervoase ??

Majoritatea veti spune :  -religios-
Eu ii spun : un alt fel de instinct de conservare.

Cert esrte ca -virgula- convertirea sta permanent sunb semnul tensiunii....
tensiunii intre DESTUL  si  NU INCA
Este ca si cum am spune ca ne-am nascut odata cu toti ceilalti, dar noi,convertiti fiind,trebuie sa dovedim in fiecare zi ca ne-am nascut.
Nu exista o metodologie si nici o psihologie a convertirii, insa exista o permanenta competitie,
o permanenta nevoie de a proba tie si altora masura cat mai inalta a convertirii.......
Lucruri ce nu se intampla celor ce se nasc intr-un fel si raman asa toata viata....
La ei totul este natural
Reusitele - ca si greselile.
La convertiti totul este proba-proba ca reusesc sa fie altceva decat sunt.
De aceea am ales expresia  "sac intors..."
Aceeasi panza,aceeasi tesatura,aceeasi culoare, doar intors pe cealata parte.
Asta este convertitul.La religie sau la alta religie.

Ati vazut ca nu am pomenit de convertirea la crestinism sau de cea la islam,la budism sau brahmanism.

Am trasat cadrul general, pe care daca veti binevoi, il veti umple cu comentarii...

3 comentarii:

  1. Indiferent de care religie a lumii vorbim, traiesc cu convingerea ca ea este legatura noastra fizica cu cea spirituala, incercand fiecare intre dintre noi sa ne dam un raspuns la ceea ce va urma (sau nu) dupa moarte. Cred ca este si u criteriu pe care ne bazam atunci cand cunoastem un om (o civilizatie, o comunitate, o tara...).
    Convertirea...ei bine, nu este un lucru care deranjeaza. Nu atata timp cat individul, in adancul sufletui, este convins ca religia pe care o urmeaza este cea care ii umple inima de siguranta in fata "necunoscutului de dupa", iar relatia dintre el si divinitatea suprema este bazata doar pe iubire. Nimeni, nu ar trebui sa aiba influenta asupra celuilalt iar decizia fiecaruia dintre noi ar trebui respectata si tolerata,atata timp cat scopul este pacea.
    Totusi, aceeasi natura umana despre care am mai scris, nu ne permite, de cele mai multe ori, sa putem creea relatii civilizate intre toti adeptii, uitand ceea ce ar trebui sa ne uneasca in favoarea a ceea ce ne hraneste orgoliul si judecata individuala (acest lucru poate fi valabil in multe altele, spre exemplu sunt persoane care au discutii in contradictoriu de la stiinta pana la muzica...)
    Pot argumenta si asculta alte argumente despre alti trimisi, profeti, divinitati, atata timp cat nici un alt credincios,de alta religie, nu incearca sa-si dovedeasca superioritatea prin credinta lui si mai ales ca sustinatorul sa poata discuta civilizat despre ceea ce crede si sa nu uite ca suntem cu totii oamenii. Sa fim mai buni, nu inseamna sa fim cu totii de aceeasi religie ci sa incercam sa fim oameni. "Raii" exista peste tot, indiferent de rasa, culoare, sex sau religie, si cred ca scopul nostru comun este de a face aceasta lume, una mai buna, unde valorile morale sa fie pe primul loc.
    Religia este folosita si ca fenomen politic, multi profitand pt manipularea in masa prin puterea credintei, noi nefiind suficient de intelegatori cu ceea ce ar trebui sa fie acea relatie unica,intima,simpla si sincera,oriunde si oricand...(pana si lacasurile de cult - care mai de care impresionand prin constructia sa - nu mai sunt acele locuri menite pt a avea un spatiu de refugiu, ci un spatiu unde sa ne aratam grandoarea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Viorica, ieri am incercat de nenumarate ori sa public un comentariu, dar nu imi afiseaza nimic si nu inteleg de ce? :(

    RăspundețiȘtergere