marți, 16 august 2011

O mica victorie crestina......



Dupa 80 de ani de interdictie,in prezenta celor mai inalte personalitati elene,s-a tinut slujba religioasa la manastire Greceasca din Turcia...manastirea Sumela.
Pentru ca si eu numai zilele astea am invatat istoricul ei,va fac partasi si pe voi:

Manastirea Sumela este situata la poalele unui perete aprupt de stanca, strajuind intinsa vale a Altinderei din regiunea Macka a Provinciei Trabzon, Turcia.
Manastirea a fost infiintata in anul 386 (in timpul imparatului Teodosie I) de catre doi preoti atenieni - Barnaba si Sofronie.
Legenda marturiseste despre faptul ca acestia au gasit o icoana a Fecioarei Maria intr-una din pesterile muntelui si au decis sa ramana acolo cu intentia ridicarii unei manastiri.
Icoana Fecioarei Maria, presupusa a fi opera unui pictor anonim din secolul al VII-lea din Trebizonda (Trabzon), a devenit simbolul manastirii.
In cursul lungii sale istorii, manastirea a ajuns in ruina in repetate randuri, fiind de asemenea restaurata de mai multe ori de catre mai multi imparati. In secolul al VI-lea manastirea a fost restaurata si marita in suprafata de catre generalul Belisarius, in urma poruncii imparatului Iustinian.
In anul 1461, in urma cuceririi Imperiului de Trebizonda de catre otomani, sultanul Mehmed II a oferit manastirii un ordin de protectie cat si drepturi si privilegii care vor fi reinnoite de urmatorii sultani.
Manastirea Sumela a fost definitiv parasita in anul 1923, cand au inceput sa aiba loc schimburi - deportari de locuitori intre Grecia si Turcia in urma tratatului de la Laussane.


Principalele componente ale complexului monahal Sumela sunt: Biserica de piatra, o serie de capele, bucatarii, camere pentru studenti, o casa de oaspeti si o librarie. Acestea au fost ridicate pe o suprafata destul de mare.


Astazi, rostul principal al manastirii este acela de atractie turistica. Locul sau inalt, privind peste paduri este extrem de atractiv, atat din punct de vedere estetic, cat si cultural si religios. O grija actuala a guvernul turc este restaurarea incintei si a intregului sit.
Lucru care de altfel trebuie remarcat.



si vederea panoramica a manastirii.

http://www.sanalfotograf.com/sumela-manastiri-avlu-1

2 comentarii:

  1. majda draga...multumestei vioricai,numai vezi..ea nu e nici macar crestina!e declarata atee!
    si isi invata copii ambele religii,zice ea!
    si copii ei o sa iasa..asa un cocktail de religii...sau poate vor sfarsi ca cele 2 evreice frantuzoiace care si-au pus burca in cap.
    uff...ce-as mai rade sa ajunga la ea in curte ceea ce critica ea cu atata inversunare.
    motanel pufos

    RăspundețiȘtergere